Hakkımızda/About Us

Liseli iki yakin arkadas Lara ve Revna uc senedir kesintisiz olarak Istanbul kesiflerine devam eder iken Lara AFS Degisim Programini kazanir, bir seneligine Amerika'nin Charleston sehrinde yasayacaktir.Ancak bu ayrilik maceralarinin ve dostluklarinin bir sonu degil, aksine bir baslangicidir. Revna İstanbul sokaklarinda tirim tirim dolanmayi surdururken, Lara yepyeni bir hayata adim attigi Charleston'daki kesifleriyle Revna'ya meydan okur. Boylece bu iki kafadarin blog uzerinden surdurecekleri kitalar arasi gulunc bir mucadele baslar. Simdi ise aradan iki sene daha gecmis ve bu sefer Lara Fransa'nin Toulose sehrine okumaya gitmistir. Bu yolculuk yeni bir maceranin kapisini daha aralar ve simdi de bu iki arkadasin gerek İstanbul gerek Fransa'daki kesiflerine tanik olup, dostluklarinin renkli anilarini onlarla paylasacaksiniz.

Two high school teens, who are best friends, Lara and Revna were continually exploring the beautiful city Istanbul for three years, until Lara had the opportunity to experience a whole one year in Charleston in the USA by AFS Exchange program. But this separation was not the end of their friendship and explorations, unlike it was a beginning. While Revna was continuing to get around in Istanbul's elegant streets, Lara was challenging her with her discoveries in Charleston. And now, after about two years Lara is going to study in the beautiful city Toulouse in France. This is again another beginning of an adventure for these friends after their funny 'intercontinental' competition. Now their page is dedicated to share the colorful memories of their friendship and their new discoveries both in Turkey and France, especially in İstanbul and Toulouse!

Wednesday, January 23, 2013

SANGRIA TIME !







      Biraz restoranlar, biraz yemek tarifleri derken şimdi de sıra içkide !


En az yemek yapmak kadar değişik kokteyller denemeyi de çok seviyorum. Spesiyallerim arasında bol naneli Mojito var ( İleri bir zamanda onu da paylaşıcam ). Ama önceliği iki senedir bayıla bayıla içtiğim kokteyle vermek istiyorum: SANGRIA 




Some restaurants, some food recipes... And now its time for some drink !
I love to prepare some cocktails as much as to cook ! One of my specialities is Mojito with lots of fresh mints! ( I will share the recipe with you soon! ) But firstly ı want to tell you about this great cocktail which ı have been often  preparing and drinking for two years: SANGRIA





Bu nefis şarap kokteylini Lara ile de yapmışlığımız vardır :) Şarabın kendisini zaten çok severim ancak bir sürü meyve, limon ve portakal suyu , biraz da şekerin eşlik etiiği şarabın tadi daha da güzel oluyor !



I have also made this delicious Wine Cocktail with Lara :) I like the wine itsself a lot but it tastes much better when you add lots and lots of fruits, lemon and orange juice and some sugar in it !

Ayrıca sadece BİR ŞİŞE şarap kullanarak yaklaşık ÜÇ SÜRAHİ Sangria elde edebiliyorsunuz. Böylece arkadaşlarla içip dağıtmak hem daha HESAPLI hem de daha LEZZETLİ ! 
( Küçük bir not: Alkole şeker kattığınızda kafayı bulmak da daha kolay. Her açıdan kardasınız anlayacağınız ;) )

Besides you can prepare with just ONE BOTTLE of red wine almost THREE JUGS of Sangria! So you can drink and have fun with your friends much CHEAPER and much MORE DELICIOUS. 
( P.S.  Besides its much easier to get drunk when you add sugar to alcohol ;) ) 


Bir ispanyol şarap kokteyli olarak bilinen SANGRIA'yı yapmak inanılmaz basit:




MALZEMELER:

Bir şişe kırmızı şarap ( Direk en ucuzundan alın! Meyveler ve şekerle karışınca şarabın kendisinin kalitesinin pek önemi kalmıyor açıkçası )
İki çorba kaşığı toz şeker
İki portakalın suyu
İki limonun suyu
Bol buz
Küçük küçük dilimlenmiş Portakal,Limon ve Yeşil Elma ( Bunlar Sangriaya en çok yakışan meyveler ama kafanıza göre istediğiniz meyveyi ekleyebilirsiniz. Örneğin ben yazın şeftali de ekliyodum )
Yaklaşık iki su bardağı hazır limonata 








It's very easy to prepare SANGRIA which is a spanish wine cocktail:


INGREDIENTS:

A bottle of red wine ( Choose the cheapest one! Because the taste of the wine itsself doesn't matter when you put sugar and fruits in it... )
Two tablespoons granulated sugar
Juice of two oranges
Juice of two lemons
Lots of ice
Tiny sliced or chopped oranges,lemons and green apples ( These are the best fruits for Sangria but you can add every fruit you like. For example ı added peach into it in summer)
Two cups of lemonade


Yapmamız gereken tek şey tüm bu malzemeleri kocaman bir sürahide veya kapta karıştırmak. Önce şarabı bir güzel boşaltıyoruz sonra şekeri atıp karıştırarak içinde erimesini sağlıyoruz. Ardından portakal ve limon suyunu ekliyoruz. Sonra da içine meyvelerimizi küçük küçük doğuruyoruz. İster yarım ay şeklinde doğrayın ister küp küp. Ben genelde küp küp doğruyorum. Böylece içerken ağzımıza ufak ufak meyve parçaları geliyor. En son olarak limonatayı ekleyip bolca karıştırıyoruz. Kokteyl için ölçüler bu şekilde ancak damak tadınıza göre biraz oynama yapabilirsiniz. Ben her Sangria yaptığımda tadına bakarak biraz daha limonata veya portakal suyu ekliyorum mesela.


All you need to do is to mix all of the ingredients in a large jug or a bowl. First you poor the red wine in to the jug/bowl. You add the sugar and stir until the sugar dissolves in it. Then you add the orange and lemon juice. After that you prepare the fruits. You can slice them in the shape of a new moon. Or you can chop them in cubes. I prefer to prepare them in cubes so that ı can easily eat these tiny pieces of fruits  when ı drink my cocktail. Finally you add the lemonade and mix well. This is the basic recipe for the drink but you can make some changes in order to your taste. For example ı taste this cocktail every time ı prepare it and sometimes add a little more lemonade or orange juice.





SANGRİANIN ESAS PÜF NOKTASI içmeden evvel saatlerce buzdolabında bekletmek. Böylece meyveler içkiyi iyicene içine çekiyor ve tadı gittikçe güzelleşiyor. Ayrıca içmek istediğiniz zaman Sangrianız zaten buz gibi oluyor. Bardağınıza bir kaç buz tanesi koymanız yeter. Bekleticek vaktiniz yoksa o zaman kokteylinizi bol bol buzla doldurun !











THE TRICK by making Sangria is to keep it hours long in the fridge so that the fruits give their tastes perfectly into the wine and it tastes better and better! And you also don't need to put lots of ice in it because your cocktail will be chill enough! If you don't have time to keep it in the fridge , then dont forget to put lots and lots of ice in to the jug and to the glasses!












Sangriayı büyük bir sürahide servis edebilrisiniz. Veya derince bir kapta yapıp Punch gibi kepçe ile bardaklara doldurabilirsiniz. Hatta ben bir defasında Sangria hazırladığımda kocaman bir kavanozun içine yaptım ve ardından kepçe ile bardaklara servis ettim.

Sevgiler,
Revna

You can serve Sangria in a large jug or you can put it in a large bowl and serve it with scoop just like a punch. I even prepared it in an enormous jar!

Take care,
Revna


Wednesday, January 2, 2013

HAPPY NEW YEAR!







Yazmayalı epey oldu ... Yine ve yine bir ekran basına gecip de yayın hazırlicak vakti bulamadım! Ama görüyorum ki sevgili arkadasımız Lara da Amerikalarda bizimle aynı kaderi paylasıyor...

Yeah, it has been a while since ı didn't write. Again... But ı really couldn't find any time to sit in front of the computer and write a post! And ı notice that our friend from USA, Lara shares the same fate with me...

Neyse ki okulumun en çok sevdiğim yanlarından biri olan Noel Tatili hem su sınavlarla dolu robot hayattan sıyrılmama hem de bloga tekrar bir göz atmama imkan sagladı !

Thank God, ı had a Christmas Break for like ten days! ( Thats the most wonderful thing about my school. ) . So ı had plenty of time to get rid of this boring routine robot life ( which is full of hundreds of exams ) and to check our blog again ! 


Gelelim Noel Tatilinde neler yaptıgıma..
Lets see what ı have done in the break...

Aslında tatili bu sefer İstanbul'un sokaklarını tırım tırım dolanıp gecirmedim. Ev keyfi yaptım! Bol bol uyku, diziler filmler öyle gecip durdu. Tabii bu arada evde geleneksel Noel Partimiz verildi! Ardından ise Noel Kurabiyeleri yaparak yanında da Glühwein'ımızı ( Sıcak Şarap oluyor kendisi ) yudumlayarak harika bir gece daha geçirdik.

Actually ı didn't spend my time discovering new places in İstanbul. I stayed home and spent my time resting and watching some films.. Well ı missed that ! But of course we had our great traditional Christmas Party at home! And then we spent another great night baking some delicious Christmas Cookies and drinking our Glühwein   ( Hot Wine ) ! 

Evet, sizlerle henüz paylasabileceğim yeni bir kesfim olmayabilir, ama çok da güzel telafi etmeye hazırım!
Neyle mi? Tabii ki evdeki ' Mutfak kesifleri' mle !

Unfortunately ı don't have any new discoveries in the city to share with you , BUT ı will compensate !
With what? With my ' Kitchen Discoveries ' of course ! 

Öncelikle evdeki Noel atmosferinden bir takım kareler:
Lets begin with the Xmas Athmosphere we had at home:
















Mutfak Kesifleri 1 : Tabii ki NOEL KURABİYELERİ!
Kitchen Discoveries Part 1 : XMAS COOKIIIEEEES ! 

Gelelim nefis Yılbası Kurabiyeleri Tariflerine :
And here is the secret recipe of these yummy cookies :

Annemin Almanya'dan bir arkadası elinde tariflerle geldi bir aralık aksamı.
Biz de ısıttık sarapları, sıvadık kolları, malzemeleri de dizdik bir güzel, basladık kurabiye yapmaya!

A German friend of my mum came the last day with the recipes. So we warmed our wine, prepared the ingredients and started to bake !

İki geleneksel Noel Kurabiyesi yaptık: Biri bool tereyağlı vanilyalı ay seklinde kurabiyeler, biri de unsuz yağsız ama inanılmaz lezzetli almanların ' Lebkuchen ' dediği geleneksel Christmas kurabiyeleri.

So, we have this two traditional Xmas Cookies: One is with a lot of butter and vanilla aroma and shaped like moon. The other one contains no flour and butter but is still very delicious and light, which is the tradional christmas cookie of the German and called ' LEBKUCHEN' .

LEBKUCHEN İçin Gereken Malzemeler:

Ingredients for LEBKUCHEN:

Lebkuchen yapılırken hiç un , tereyağı kullanılmıyor. Dolayısıyla çok hafif ama inanılmaz lezzetli bir tatlı. Un yerine bol bol incecik kıyılmış badem ve ceviz içi kullanılıyor.

As ı said before, we don't use any butter or flour in this cookie. So its quite healthy and tastes really well. Instead of flour we use a lot of ground almonds and walnut.

MALZEMELER:



500 gr kıyılmış ceviz içi
300 gr kıyılmış badem 
125 gr orangenat
125 gr zitronat
(Bunlar hazır olarak satılan küçük küçük doğranmış şekerli kuru limon ve portakal parçaları)
400 gr şeker
1 tatlı kaşığı karanfil
1 tatlı kaşığı tarçın
5 yumurta
Birazcık rom



INGREDIENTS:
500 gr ground Walnut
300 gr ground almonds
125 gr orangenat
125 gr zitronat
(These are tiny chopped orange and lemon pieces, which you can fined them prepared in supermarkets)
400 gr sugar
1 tea spoon carnation
1 tea spoon cinnamon
5 eggs
a little bit rum



Nasıl yapılır?
Çok basit:

Bütün malzemeleri karıştırıyoruz! Tadarak biraz daha tarçın, rom ya da karanfil ekleyebilirsiniz. Sonra da top haline getirip yağlı fırın kağıdına diziyoruz. Ardından da 150 dereceye ayarladığımız önceden de bir güzel ısıttığımız fırına veriyoruz ! Yarım saat pişmeye bırakıyoruz. 

How to make it?
Very easy !

We just mix all of the ingredients in a large bowl and if we want, we can add some more cinnamon or rum. Then we make tiny balls of this mixture and lay them on the oven paper which we put on the baking tray. And we bake them for an half hour in the oven, which we preheated 150 Grad.










Ya sonra?
İsterseniz böyle bile afiyetle yiyebilirsiniz ama bunun esas usülü çikolata eritip bu pismis topların tepelerini de bir güzel çıkolataya batırıp soğumaya bırakmak.İşte o zaman nefis oluyor! 



And then?
Well these cookies taste delicious even after you just bake them. But the best way to eat these cookies is to melt some chocolate, dip the top of these cookies into this melted chocolate and then let them cool.









VE ŞİMDİ VANİLYALI LEZİZ NOEL KURABİYELERİ:

AND NOW YUMMY XMAS COOKIES WITH VANILLA AROMA:


MALZEMELER:

500 gr Un 
160 gr şeker
200 gr kıyılmış badem
2 vanilya özü veya 2 paket şekerli vanilin
4 yumurta sarısı
440 gr tereyağı





Nasıl yapılır?

Yine çok basit! Bütün malzemeleri karıştırıyoruz. Tadına bakarak biraz daha vanilya ya da tereyağı eklemek size kalmış. Ancak bu tarifi güzel yapan şey kesinlikle bol tereyağı ve vanilya aroması! O yüzden tereyağından kaçınmayın derim! Malzemeleri karıştırıp epey yoğurduktan sonra soğuk eller ile ( Hamur yapışmasın diye ) bir parça hamur ele alıp ay şekli veriyoruz ve yine fırın kağıdı koyduğumuz fırın tepsisine diziyoruz. 175 derece ısıttığımız fırında yaklaşık bir on dakika pişiriyoruz. Sonra da soğumaya bırakıyoruz ve üstüne pudra şekeri serpiyoruz.


Tarif çok basit , malzemeler de çok rahat bulunur. Tadı ise enfes ! Buram buram tereyağı ve vanilya kokan bu kurabiyeler resmen ağızda dağılıyor!

Our INGREDIENTS are:


560 gr flour
160 gr sugar
200 gr ground almonds
2 vanilla extract or 2 packets of vanilla powder
4 egg yolks
440 gr butter

How do we make it?
Also very simple !


We mix all the ingredients and if we want we can add a little bit more vanilla or butter. But the thing which makes these cookies so delicious is the butter. So don't hesitate to add butter ! After we mix all the ingredients and knead the dough very well we take to our cold hands ( So that the dough doesn't stick on our hands! ) a little bit of the mixture and make moon shaped cookies. We lay these cookies on to the oven paper and then on to the bake tray. And we bake them for about 10 minutes in the 175 Grad preheated oven. Finally we sprinkle some powdered sugar on the cookies!

Thats all ! Ingredients are very easy to find, how to make it is also very simple. And it tastes amazing ! These cookies with butter and vanilla smells AND tastes wonderful ! 






Wednesday, October 24, 2012

CurcuNa !

Biliyorum biliyorum...
Yine ihmal ettim blogumuzu...
Ama benim de su koca yaz tatilinin ardından liseye adapte olmam biraz zaman aldı acıkcası.
Hatta bizler daha sabahın altısında kalkmaya tekrar alısmaya calısırken sözlüler ve sınavlar çoktaaan basladı bile!
Neyse ki sonunda Cuma aksamları ve ardından gelen mükemmel Haftasonu kesiflerime baslamıs bulunmaktayım!
Larasız Cuma okul çıkıslarına her ne kadar alısamasam da artık bir İstanbul sokaklarını kolacan etmenin vakti gelmisti.
Peki nereyi sereflendirdim?

Tabii ki Kafe Pi Grubunun yeni harikalar diyarı :  Curcuna !

Okay, ı admit it...
I seemed so careless about our blog again...
BUT it was really hard to adapt to school again after a huugee summer vacation!
While we are trying to get used to the school, the exams have already started!
But finally ı have officially started to my Friday Night and Weekend Discoveries!
However its so hard to get used to the friday nights without Lara, the time has come to start spotting new places in the streets of İstanbul.
And guess where ı went this friday?

Of course, the new wonderland of Kafe Pi Group : Curcuna !




Sevgili Laracım İstanbul'a veda etmeden bir ugramıstı Curcuna'ya.Ben de su dillere destan yeri pek merak ediyodum. Derken gecen cuma aksamı kendimi bu sirin yerde buluverdim!
İçeri girer girmez hakkaten de " Lara'nın anlattığı kadar varmıs" diyiverdim. Öyle tatlı ve renkli dekore edilmis ki... Hakkaten de tam bir curcuna: Tüm detaylarıyla adeta bir lunapark.Atlı karıncalı barı, salıncakları, duvarları süsleyen binlerce bira siseleri... Tam bir cılgınlık !

Lara had already visited this place before she went to USA. I was so curious about this place too and finally ı found myself on a friday night. As ı got into the place ı said to myself ' Wow its really as beautiful as Lara has told.'. The decoration was so creative and sweet! It was just like an amusement park with its all details:
A carousel shaped bar, colorful swings and walls covered with thousands of beer bottles. What a craziness !



KOKTEYLLER
Dekorasyonu bir yana Kafe Pi aynı zamanda yaptakları kokteyllerde de inanılmaz yaratıcı. Her birine komik bir ad takıldığı çesit cesit kokteylleri var. Hepsi birbirinden leziz! Neyse ki Curcuna' da kokteyl menüsü içinde kaybolduğumu fark eden barmen hemen yardımıma yetisti ve menünün kapağını kapayıverdi. Kokteylde ne seversin sorusuna hic düsünmeden ' Kırmızı meyveler!' 
diyince bana harika bir kokteyl hazırladı.




COCKTAILS
Beside its decoration Kafe Pi Group makes very tasteful and creative cocktails. They make lots and lots of cocktails that they have given a funny name to each. I was just lost in the cocktail menu when a barman noticed and managed to help me. He just asked what ı like in a cocktail and ı answered ' raspberries ' . Then he made me a cocktail which was very delicious!










Curcunanın iddialı kokteyllerinden bazıları ise:
GODFATHER
MATHILDA
PASSION OF FASHION
AKVARYUM(Koca bir sürahide geliyor!)
AYSEL GÜREL(Servis edildiği cam şişe çok yaratıcı!)
28 CURCUN


Some of the famous cocktails of Curcuna:
GODFATHER
MATHILDA
PASSION OF FASHION
AKVARYUM(served in a huge jug!)
AYSEL GÜREL(its so creative that its served in a glass bottle)
28 CURCUN


Bu arada Curcuna'da her pazarları BARBEKÜ PARTİSİ düzenleniyor!
Menü sucuk,sosis,ızgara sebze ve köfte kapsarken parti langırt,tabu,trivial pursuit gibi oyunlarla renklendiriliyor.

By the way there is a BARBECUE PARTY every sunday in Curcuna!
Besides the menu contains soujouks,sausages,grilled vegetables and meatballs the party is made also really enjoyable by table football and
the games such as trivial pursuit and tabu.


Peki CURCUNA nerede?

Evliya Celebi Mahallesi
Refik Saydam Caddesi No 15


And where is this CURCUNA?

Evliya Celebi Street
Refik Saydam Avenue No 15


Curcuna'ya gitmenin en kolay yolu bence İstaklal Caddesi Tünel tarafından Pera'ya geçmek. Asmalı Mescitin arkasından dolanıp
Peraya geçtiniz mi hemen Trt Binasına gelmeden otoparkın yanından

 inen merdivenleri takip edin.Asagı caddeye indiğiniz zaman direk sola
 kaptırın ve az ilerde Curcunanın sokagını goruyosunuz. 
 Olmadı Pera'da bir restorana sorarsınız.Sahsen ben öyle buldum!

The best way to find this place is to pass to PERA from the Tünel which is in the end of the İstiklal Street.
You can get through the place 'Asmalı Mescit' and when you arrive to Pera you will see the steps in front of this huge building TRT.After you go down the steps you should go left and walk straight untill you see this small street (in which Curcuna takes place) on your left side.
Or you can ask any hotel or restaurant in Pera just like ı have done! 

İnternet Adresi/ The Website:  http://www.nebucurcuna.com/


Bu eğlenceli atmosferin en sevdiğim kısmı ise kesinlikle DJ-Kabiniydi: Eski bir Volswagen Kaplumbağa !

The best thing ı loved about this place was the DJ-Cabin which was in an old Volswagen Beetle!




Curcuna'nın ardından gecemizin bir sonraki durağı ise Küçük Beyoğlu'nda yer alan Kafe Pi Teras oldu. Gelelim Küçük Beyoğluna...Küçük Beyoğlu; Yine Kafe Pi Grubu'nun bir projesi olarak yaklaşık 50 metrelik bir sokak şeridi üzerinde, Saloon KB, Spark, Seven, Fabrika, Blow ve Dark Stage olmak üzere 5 farklı isimde mekânı kapsıyor. 
Beyoğlu’nun daha önce karanlık ve bakımsız sokaklarından biri olan Yeşilçam Sokak; Nisan 2008’de, 5 ayda restore edilip yepyeni bir çehre kazandırılarak “Küçük Beyoğlu” adını almış.

After Curcuna our next stop was Kafe Pi Teras which is in a part of the Küçük Beyoğlu.
Küçük Beyoğlu is again a project of Kafe Pi Group and is a 50 m long street which contains 5 different bars named Saloon KB, Spark, Seven, Fabrika and Blow the Dark Stage.This street used to be called Yesilcam Street which had been a dark and neglected street before it was renovated in April 2008 and got the name ' Kücük Beyoglu'.



Gençlerin aksam eglencelirinin tartısmasız bir duragı haline gelen Küçük Beyoğlu güzel atmosferi,içkileri ve de sahane müzikleri ile ideal bir mekan.
Biz de Kücük Beyoglu'nun gözdesi KafePi Terasta karar kıldık.Asırı kalabalık olmasına ragmen cok az beklememizin ardından bizimle hemen ilgilenmeleri pek hosumuza gitti :)



Kücük Beyoglu, which has become the most trendy meeting point of the youth is a great place to hang out with its atmosphere, tasty drinks and awesome music! We enjoyed our night in the Kafe Pi Teras which is on the roof of the bar called FABRİKA. Although it was really crowded the waiters cared for us after we waited for just a little time.




Terasta White Russian adlı krema likörlü kahveli ( Kesinlikle Öneririm !! ) kokteylllerimizi içtikten sonra biz de bir Cuma gecesinin sonuna gelmis bulunduk :)


We enjoyed our cocktail called " White Russian " which contains cream liquer and coffee. I definitely recommend it!






Küçük Beyoğlu nerede?

Yeşilçam Sok. No:14/A, Beyoğlu/ İstanbul

Where is Küçük Beyoğlu?

Yeşilçam Street No:14/A, Beyoğlu/ İstanbul


http://www.kafepi.com/kucuk_beyoglu.html

http://www.kucukbeyoglu.com/

Monday, October 15, 2012

ISTANBUL



I just wanna write about Istanbul this time ...
No Charleston not this time !

I missed Istanbul , I missed my friends , family my life everything ! So this time it's gonna be about my lovely country . Turkey and my hometown ISTANBUL !


Istanbul is the biggest city in Turkey and the most crowd ( almost 14 million NOT KİDDİNG )  . It has 2 sides , Asian and European which gives him a long history . Starting by Neolithic time . The earliest known settlement dates from 6700 BC (discovered in 2008) .


Then colonizing of Byzantine on the European side of Bosporus (until 1453)


Then Ottoman Empire ,


On 29 May 1453, Sultan Mehmet II "the Conqueror", entered Constantinople after a 53–day siege during which his cannon had torn a huge hole in the Walls of Theodosius II . Istanbul became the third capital of the Ottoman Empire.


When the Republic of Turkey was founded by Mustafa Kemal Atatürk on October 29, 1923, the capital was moved from Istanbul to Ankara.



  • Anadolu Hisarı (Anatolian Castle)
  • Aviation Martyrs' Monument
  • Arap Mosque (Dominican Church of St. Paul)
  • Beylerbeyi Palace
  • Blue Mosque (popular name for the Sultan Ahmed Mosque)
  • Bodrum Mosque (Myrelaion)
  • Boukoleon Palace
  • Bulgarian St. Stephen Church (also known as the Bulgarian Iron Church) (Sveti Stefan Kilisesi)
  • Cathedral of the Holy Spirit (also known as the St. Esprit Cathedral)
  • Chora Church (Kariye MüzesiKariye Camii or Kariye Kilisesi — the Chora Museum, Mosque or Church, respectively)
  • Column of Constantine (also known as the Burnt Column) (Çemberlitaş sütunu)
  • Column of Marcian (Kıztaşı, meaning "column of the girl")
  • Column of the Goths (Gotlar Sütunu)
  • Doğançay Museum, contemporary-art museum
  • Dolmabahçe Palace
  • Fatih Mosque
  • Fenari Isa Mosque (Theotokos tou Libos)
  • Fethiye Museum (see Pammakaristos Church)
  • Galata Mevlevihanesi (Galata Convent of the Whirling Dervishes)
  • Galata Tower
  • The Gate of Galatasaray High School
  • Galatasaray Museum
  • Great Palace Mosaic Museum (Büyük Saray Mozaikleri Müzesi)
  • Great Palace of Constantinople
  • Hagia Irene (Aya İrini)
  • Hagia Sophia
  • Hippodrome of Constantinople
  • Istanbul Archaeology Museums (İstanbul Arkeoloji Müzeleri)
  • Istanbul Aviation Museum (İstanbul Havacılık Müzesi)
  • Istanbul Military Museum (İstanbul Askeri Müze)
  • Istanbul Modern Art Museum (İstanbul Modern Sanat Müzesi)
  • Istanbul Naval Museum
  • Istanbul Toy Museum (İstanbul Oyuncak Müzesi)
  • Istanbul UFO Museum (İstanbul UFO Müzesi)
  • Istanbul Zoology Museum
  • Kalenderhane Mosque (Theotokos Kyriotissa)
  • Kilic Ali Pasha Mosque
  • Küçüksu Palace
  • Little Hagia Sophia (Ss. Sergius and Bacchus Church)
  • Milion, a mile-marker monument used for measuring the distances between the city (when known as Constantinople) and other cities of the Byzantine Empire (also known as the Eastern Roman Empire)
  • Monastery of Stoudios
  • Monument of Liberty
  • Monument of Republic
  • Mosque of the Stablemaster (İmrahor Camii) (see Monastery of Stoudios)
  • Museum of Classical Ottoman (Divan) Literature
  • Museum of Illumination and Heating Appliances (Aydınlatma ve Isıtma Araçları Müzesi)
  • Museum of Islamic Art (see Istanbul Archaeology Museums (İstanbul Arkeoloji Müzeleri))
  • Museum of Printing Press (Sultanahmet)
  • Museum of the Ancient Orient (see Istanbul Archaeology Museums (İstanbul Arkeoloji Müzeleri))
  • Ortaköy Mosque
  • Palace of the Porphyrogenitus (Tekfur Sarayı)
  • Pammakaristos Church
  • Panorama 1453 History Museum
  • Proje4L / Elgiz Museum of Contemporary Art
  • Rezan Has Museum
  • Rahmi M Koç Museum
  • Rumeli Hisarı
  • Rüstem Pasha Mosque
  • St. Esprit Cathedral (see Cathedral of the Holy Spirit)
  • Sadberk Hanım Museum
  • Sakıp Sabancı Museum
  • SALT
  • SantralIstanbul (includes the SantralIstanbul Museum of Energy and a modern-art museum)
  • Serpentine Column
  • Sokollu Mehmet Pasha Mosque (Sokollu Pasa Camii)
  • Süleymaniye Mosque
  • Sultan Ahmed Mosque (popularly known as the Blue Mosque)
  • Tekfur Palace (Tekfur Sarayı(see Palace of the Porphyrogenitus)
  • Topkapı Palace
  • Turkish and Islamic Arts Museum (Türk ve İslam Eserleri Müzesi)
  • Walls of Constantinople
  • Yedikule (Seven Towers) Castle
  • Zeyrek Mosque (Church of Christos Pantokrator)



As you can see there are churches , mosques and also synagogues which shows that  Republic of Turkey don't have a common religion . It's a wonderful sign of a cultural mix !


After being under control for  all of these civilizations Istanbul has so much to show ! 

Revna and I , we started traveling around Istanbul at our first year in High School . We saw lots of places but you can see , we haven't finished yet . I have a saying in turkish "Istanbul gez gez bitmez ! " which mean : You can never finish travel Istanbul ... ( THATS NOT A JOKE ) 


Istanbul can always make you surprise, you can find the best cafe in a random street which is hidden in a corner or You can go to the most expensive places and near these places another street which is just 2 miles away there can be the poorest place . You can always see the conflict which is another interesting thing for me . 


Now : These are my favorite places in Istanbul . You are gonna see some of them in Revna's posts  .




Bağdat Street : (In Asia)


This is the most known street , in the Asian side of Istanbul . This is where I live . 

With all shops and cafes this is the safest place in Istanbul . It's a very big city that's why you should always be careful but Bagdat Street is the safest place . 

Taksim / Beyoğlu : ( In Europe ) 


 One of the most historical places . With all these restaurants, cafes , museums, bars and pubs . Thats where we spend our most of the time . My school also in Taksim . Sainte Pulcherie French High School (1846). My school is one of the best known and historical school in Istanbul  . In Turkey we have foreign schools like Italian , Austrian , French and American which are the most known old schools. 


Ps : Revna is gonna tell you more and more about these places I am just doing the opening :) 



Curcuna and Tektekçi : ( In Europe ) 

Tektekçi is like a shot bar . They have lots of interesting shots like ( with all fruits , tequila , and interesting mixes like gummy bears , m&m , gum ...).

 Curcuna is a new place which is just opened this September by Pi Group . With his crazy decoration and good music (dance music , don't expect more )   you can have good time in Curcuna . These were my last places that I went before leaving İstanbul with my friends . 







 It was my last day in Taksim Ela and Nice taken by Başak :)











Places that I am letting Revna to tell !

Kız Kulesi ( Asia ) 
Eminönü ( Europe ) 
Sultanahmet 
Kadıköy
Cukurcuma 
Cihangir 



Taksim ( MORE ) 

Karaköy 
Küçük Beyoğlu 
Nişantaşı
Bebek
Ortaköy 
Anadolu Hisarı
Kanlıca 
Cadde
Arnavutköy


Lots lots lots of places that I can't remember names right now ... 

One of my pictures of Bosphorus 



This time I just wanna write about my home because I was feeling so much homesick today . It really helped me to remember  ,  to think about and I realized that when I write I feel better  :) 
This is my school by the way :) We have school uniforms !! 
Revna is gonna tell better about Istanbul . It's was just for me :) I am so tired this is all for tonight :)

Kisses from far far away -Lara




Friday, October 5, 2012

Jacks Coffee Shop


This time I will start my post with my favorite place in town Jacks coffee shop , I am here almost everyday . It's a wonderful place for hang out , read your  book etc. and also the best coffee of course  ! They have also a little stage which I gave my first concert there last Thursday . I singed a French song called "battez vous" by Brigitte , it was the first time that I sang all by my self at front I people ! It was a real new experience for me I had lot of fun :)


I love jacks it's my favorite place with all their delicious coffees their concerts and all exhibitions ! This month Dave's artworks covers the walls . You should definitely come and see them ! They are SO COOL ! We are also gonna have our first concert with chorus in20th . That's gonna be a concert for the trip to NY :) me and our quartet  we are gonna sing whistle the happy tune by king and don't miss our concert! Support CHS chorus , be with us :)

Love Lara



Herkese tekrar merhabalar ;
Bu seferki kısa yazımda size bu küçükcük kasaba da en çok gitmeyi sevdiğim yerden bahsetmekj istiyorum . Gerçi gidecek başka bi yer de yok Jack' s coffee shoptan başka .... 



Okuldan eve  , evden coffee shop a dayalı bir sirkülasyon içersindeyim hergün . Ama mutluyum kültür şoku yaşadım mı ? Belki çok az , yaşadığım şokta kocaman bir şehirden , Kadıköy'den bile küçük bi kasabaya düşmek oldu. Kadıköy demek de çok büyük kalır bağdat caddesi diyelim . Okadar küçük bi yerki ne zaman Istanbul'u düşünsem çıldırcak gibi oluyorum . Okulda yaptığım aktivitlerle kendimi mesgul tutmaya çalışıyorum bende.  Jack's e gelelim burda hayatımın en güzel kahvalerini içtim gerçekten çok güzel kahve yapıyolar . Bu mekanın bir güzel yanı ise her ay başka bir sanatçının parçalarını duvarlarında ağırlamaları bu ay Dave 'inkiler var bende bu sene sonunda resimlerimi burada segileyeceğim. 

Aynı zamanda Jack's küçük bir sahneye de sahip , burada haftanın 4 günü orttam tercüme alama olarak canlı müzik oluyor. Geçen perşembe "Open Mic" gecesiydi , açık mikrofon dersek sanırım tam tercüme etmiş oluyorum bende ilk konserimi verdim . Brigette'den "Battez-Vous" adlı parçayı söyledim . İlk denemem olsada yeni bir tecrübe oldu . Ekim 'in 20 sinde de koro konserimiz var , New York gezimiz için vericeğimiz bir konser olacak . Benim de içinde bulunduğum 4'lü grubumuz "Whistle A Happy Tune" adlı parçayı söyleyeceğiz (King and I) bu hafta parçamızı hazırlıyoruz . Ikinci konserim içinde çok heycanlıyım :D Bu postu hazırlarken tabikide Jack's de oturmuş kahvemi yudumluyorum alın size en güncel resmim :) 

Lara